V následujících řádcích vám prozradíme, na čem si rády pochutnáme u nás v týmu Elegant, jakou kuchyni preferujeme a kde pro svoje vaření hledáme inspiraci. Bonusem jsou oblíbené recepty přímo z Elegantu, které využijete na různé příležitosti - piknik a posezení s přáteli (sandwich a jarní závitky), snídani (palačinky) nebo jako hlavní chod (povidlové buchty s krémem).
Jídlo na piknik i k posezení s přáteli

Osvědčený recept pro vás připravila kolegyně Vanesa. Má ráda lehká jídla se zeleninou, kuřecím masem nebo tortilly na různé způsoby, ale i burritos, gyros, sushi nebo sandwich. Inspiraci hledá na instagramu nebo ve stylových restauracích a bistrech. Mezi její nejoblíbenější světové kuchyně patří japonská, americká, vietnamská a mexická.

Sandwich podle Vanes
Výborný sendvič s kuřetem a zeleninou je jednoduchý na přípravu. Dobře propečené maso, lahodný dresing a křupavý toustový chléb je základem, aby se vše povedlo, jak má být.
Základ sandwiche:
- toastový chléb
- grilované kuřecí kousky
- ledový salát
- kyselé okurky
- rajčata
- červená cibule
Dresing:
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce tatarky
- nadrobno nasekaná kyselá okurka
- 1 lžička horčice
- sůl, pepř
- pár kapek citrónu
→ Vše smíchejte a nechte vychladit a odležet pro ještě lepší chuť!
Postup:
- Každý plátek toustu potřete dresingem.
- Na toustový chléb položte ledový salát, plátky červené cibule, okurky a rajčete, grilované kuřecí kousky.
- Přiklopte druhým toastovým chlebem.
- Sendvič rozřízněte křížem na dva trojúhelníky, každou porci propíchneme špejlí.
- Podávejte samotné, se salátem nebo s bramborovými hranolkami.

Jarní závitky
Jestli vás vietnamská kuchyně ještě nedostala, vyzkoušejte tento chutný recept. Jarní závitky spolu s letními jednoznačně patří k vietnamské klasice.
Ingredience:
- rýžové nudle
- rýžový papír
- surimi tyčinky
- avokádo
- mrkev
- okurky
- římský salát
- červené zelí
- omáčka sweet chilli
Postup:
- Rýžové nudle přelijte vařící vodou z konvice.
- Zeleninu nakrájejte na julienne (tenké proužky), salát na plátky. Sceďte změklé nudle.
- Do hlubokého talíře nalijte vařící vodu, vezměte si rýžový papír, protáhněte ho vařící vodou, položte na prkýnko, naplňte zeleninou, surimi tyčinkami a nudlemi uprostřed, přehněte papír po stranách a zarolujte.
Tipy:
Moje verze letních závitků je hodně odlehčená - bez masa, místo toho jsou závitky plné zeleniny a nechybí ale ani rýžové nudle. Náplň můžete samozřejmě podle chuti obměňovat a přizpůsobit tomu, co máte zrovna v lednici. Bez nějakých základních asijských surovin se ale neobejdete.
Tip pro ty, co závitky balí prvně: je lepší dát náplně méně, než si myslíte, že by mělo být. Závitek se vám bude mnohem lépe balit!
Je libo palačinky ke snídani či jako dezert?

Jídlo, které se hodí ke snídani nebo jako dezert vám připravila Jarka. Má ráda jednoduchá a rychle připravená jídla, zejména zdravou (a bezmasou) kuchyni, ale i sladké. Vaří skoro denně pro sebe, manžela a devítiletého syna s intolerancí laktózy a tomu přizpůsobuje i recepty. Ráda si pochutná na kvalitní kávě nebo na marockém čaji Pouštní duna.

Palačinky s javorovým sirupem a ovocem
Ingredience:
- 125 g polohrubé mouky (cca 5 vrchovatých lžic)
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka (lze nahradit bezlaktózovým či rostlinným)
- vanilkový cukr
- špetka soli
- ovoce dle chuti
- javorový sirup
- řepkový nebo slunečnicový olej
Postup:
- Metličkou promícháme vejce, mléko, mouku, vanilku a sůl.
- Středně husté těsto vlijeme pomocí naběračky na rozpálenou nepřilnavou pánev promaštěnou trochou oleje (1 lžíce stačí).
- Vytvoříme tenkou vrstvu. Palačinku cca po 1 minutě obrátíme obracečkou.
- Olej přidáváme průběžně.
- Nakonec dozdobíme ovocem a polijeme javorovým sirupem.
Tipy:
Palačinky jsou oblíbené a známé jídlo, ale ne každý si na něj troufne. Tento recept zaručeně zvládne i začátečník. Základem úspěchu je vytvořit středně husté těsto, které se nebude po osmažení trhat, ale také vhodná pánev a dostatečně široká obracečka. Pro odstranění většího množství tuku, které ulpí na palačince, používám kuchyňské utěrky.
Překvapivě chutná je i zdravější varianta se špenátem, kterou jsme se synem zkoušeli nedávno. Klasické mléko nahrazujeme bezlaktózovým.
Javorový sirup je sladidlo s nezaměnitelnou chutí. Obsahuje spoustu minerálů i vitamínů. Hodí se také do bílých jogurtů nebo k doslazení jiných sladkých pokrmů.
Kdo rád sladké, zvolí si k obědu nadýchané buchty

Kolegyně Bea nedá dopustit na osvědčenou klasiku jako je vepřo knedlo zelo, vaří podle náročnějších receptů a s láskou. Preferuje masové pokrmy, ale jelikož má doma dva malé jedlíky, bez sladkého se neobejde. Tento recept je její oblíbený, mnohokrát odzkoušený a doporučuje jej jako hlavní chod.

Povidlové buchty s pudinkovým krémem
Ingredience na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
→ Vše vložíme do mísy a přidáme kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho cca 1 hod. kynout. Mezitím si připravíme náplň a pekáč.
Ingredience na kvásek:
- 250 ml mléka
- 100 g cukr krupice
- 20 g droždí
→ Do vlažného mléka rozdrolíme droždí. Přidáme cukr a necháme vzejít kvásek.
Ingredience na náplň:
- 450 g švestkových povidel
- 3 lžíce rumu - s rumem opatrně, ať nám to vše nevyteče :)
- 1 lžička skořice






Ingredience na pudink:
- 500ml mléka,
- 1 balíček vanilkového pudinku,
- 2-3 lžičky cukru krystal
Postup:
- Vykynuté těsto rozválíme na vále a rozdělíme na čtverečky.
- Do každého čtverce vložíme povidlovou náplň – cca 1-2 lžičky.
- U čtverce spojíme rohy a uděláme buchtičku. Tu následně vložíme na pekáč (já dávám pekáč vyložený pečícím papírem) – spojenými rohy směrem dolů, ať se nám to nerozlepí. Klademe jednu za druhou.
- Až budete mít celé těsto spotřebované, buchtičky připravené v pekáči, všechny buchty pomažeme rozpuštěným máslem (v původním receptu bylo, sádlem, ale já dávám máslo). Já mám malého pomocníka, tak nám to jde jedna báseň.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 160°C dozlatova.
- Vychladlé buchty přelijeme vanilkovým pudinkem a podáváme jako hlavní chod. POZOR: Hooooodně návykové!!
Související
S modelkou z Elegant o cestování, jídle a modelingu
